• Cijeđenje u centrifugi

  • Danas je nazamislivo imati servis za pranje tepiha bez centrifuge - mašine za cijeđenje tepiha. AESB d.o.o. suvremeno je opremljen servis za pranje tepiha i nudi Vam i tu uslugu.

    Opremljeni smo sa tri centrifuge, a njihova je glavna namjena ispiranje, cijeđenje i isušivanje tepiha, deka, jorgana i jastuka do 95%. Kvalitet pranja je daleko jednostavniji, brži i kvalitetniji u odnosu na starije metode pranja i sušenja tepiha. 

    Prva faza rada centrifuge je ispiranje koje se odvija na malom broju obrtaja gdje se voda ubacuje u bubanj. Na ovaj način svaka kap vode koja uđe u mašinu, da bi izašla napolje, mora da prođe kroz tepih i pri tome sa sobom iznosi svu prljavštinu. To je izuzetno bitno s obzirom da nam omogućava da bilo koji tepih isperemo bukvalno do bistre vode i to sa mnogo manjom količinom vode nego na bilo koji drugi način. U zavisnosti od zaprljanosti i vrste tepiha, ispiranje traje od 1 do 2,5 minuta.

    Onog momenta, kada se tepih ispere dovoljno, voda se gasi i povećava se brzina. Tada nastupa druga faza rada mašine – cjeđenje vode. Cjeđenje traje, u zavisnosti od vrste tepiha, do 2 minuta (za vunene tepihe). Postotak vlage koji ostaje u tepihu je izuzetno mali, do 5%, što je količina koja teško može da se osjeti na dodir. Osim tepiha i staza u mašini se mogu centrifugirati i jorgani, deke, jastuci, prekrivači i sl.

    Zahvaljujući centrifugi, tepisi u našem servisu (deke, jorgani, jastuci i sl.) se brzo suše u komorama bez obzira na vanjske vremenske uslove i godišnje doba.