• Mašinsko pranje tepiha

 • Nudimo usluge mašinskog pranja svih vrsta tepiha, staza, gazišta po najvišim standardima i povoljnim cijenama uz 100% zagarantovan kvalitet.

   
  PROCES MAŠINSKOG PRANJA TEPIHA: 

   

  1. KORAK – NARUČIVANJE USLUGE/PREUZIMANJE TEPIHA

  Pozovite nas ili naručite uslugu mašinskog pranja tepiha online direktno sa početne stranice kako bi dogovorili termin preuzimanja Vaših tepiha. Tepihe dostavljamo oprane i osušene nakon 48 sati. Pored naše dostave, tepihe uvijek možete da dovezete direktno pred našu firmu koja se nalazi u Zborištu, pored magistralnog puta M-4.3.

  2. KORAK – MJERENJE I PREGLED

  Prije početka svakog pranja, Vaše podne prostirke će biti izmjerene kako bi se odredila kvadratura istih. Tepisima mjerimo dužinu i širinu, staze mjerimo prema dužnom metru (tj. samo dužinu, a širinu ispod 1m računamo kao 1m), dok gazišta za stepenice ne mjerimo već naplaćujemo po komadu. Također, sve podne prostirke će biti detaljno pregledane, kako bi se ustanovilo u kakvom su stanju i koji metod čišćenja je potreban. Ukoliko postoje određene mrlje, one se slikaju prije i poslije, i idu u arhivu.

  3. KORAK – MAŠINSKO ISTRESANJE PRAŠINE IZ TEPIHA

  Podne prostirke prolaze kroz proces klofanja, tj. istresanja prašine, sa obje strane u specijalnoj mašini uz pomoć koje se odstranjuju prljavština, prašina, grinje i slično, koje su se zavukle u najdublje slojeve tepiha, te se tokom cijelog procesa usisava usisivačem visoke snage čime se onemogućava prašini da se ponovo absorbuje u tepih. Ovaj korak je jako bitan u cijelom procesu pranja, zbog kvaliteta čistoće.

  4. KORAK – MAŠINSKO PRANJE

  Nakon istresanja prašine, podne prostirke se ubacuju u bazen za natapanje i onda idu na mašinsko pranje. Najprije se vrši natapanje vodom, čime se započinje proces tretiranja Vaših podnih prostirki sa različitim četkama i biorazgradivim sredstvima za čišćenje u zavisnosti od vrste i debljine tepiha. Pod visokim pritiskom vode se eliminiše sva preostala prljavština i hemija koja je bila u tepihu. Ukoliko je tepih ekstremno prljav, ovaj korak se ponavlja i po nekoliko puta. Sve tvrdokorne fleke koje smo u stanju da uklonimo, uklanjamo prije mašinsko pranja.

  5. KORAK – CIJEĐENJE I PRESUŠIVANJE U CENTRIFUGI

  Odmah nakon završenog pranja, podna prostirka se ubacuje u centrifugu koja će u kratkom vremenu izbaciti i do 95% vlage iz tepiha, te samim tim sačuvati boje i sam materijal. Ovaj korak je posebno bitan kod vunenih, perzijskih, svilenih i ostalih osjetljivih podnih prostirki kod kojih može doći do izlijevanja boja. Tokom rada ove mašine ne vrši se samo cijeđenje, već se dodaje i čista voda te se tepih potpuno ispira do potpune bistroće otpadne vode, što je sličan proces kao kod kućnih veš mašina.

  6. KORAK – SUŠENJE U KOMORI

  Nakon centrifugiranja, tepisi se prenose u specijalnu komoru za sušenje koja je opremljena sistemima za ispuhivanje i eliminaciju vlage. Ovaj korak omogućava da bez obzira na godišnju dob ili vremenske prilike, imate oprane i osušene podne prostirke u roku od 48 sati. Ono što treba posebno naglasiti, jeste da prilikom sušenja u komorama, podne prostirke su zaštićene od ponovnog prljanja, što nije slučaj ukoliko se sušenje vrši vani, gdje mogu ponovo pokupiti prašinu, čađ, izduvne gasove iz automobila, razne neugodne mirise iz okoline i slično. Zbog ovoga, mi Vaše podne prostirke tokom cijele godine sušimo isključivo u komorama.

  7. KORAK - ČEŠLJANJE, PEGLANJE, PARFEMISANJE I PAKOVANJE U FOLIJU

  Nakon što se tepisi osuše, vade se iz komore i idu na posljednju mašinu koja podne prostirke češlja, pegla i usisava završno. Dok mašina odrađuje taj dio posla, naši radnici ručno nanose parfem za tepihe i motaju tepihe u prozirne folije. Kad su tepisi spakovani, spremni su za dostavljanje prema dogovorenom terminu.